• HASANAĞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULUŞUNUN 20.YILINI KUTLADI
  • HOSAB BAŞKANI ÖMER FARUK KORUN: ZORLU SÜREÇLERDEN GEÇİN SANAYİ İÇİN ÇAĞDAŞ İMKANLAR SUNAN BİR BÖLGE HALİNE GELDİĞİMİZ İÇİN GURURLUYUZ
  • HOSAB MÜTEŞEBBİS HEYET BAŞKANI SEZAYİ SEZER: HOSAB BÖLGE SANAYİCİLERİNİN BAŞARILI BİR ESERİDİR 

Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) 20.kuruluş yılını 13 Ekim Cuma günü Podyum Davet’te düzenlenen organizasyonla kutladı. 26 Eylül 2003 tarihinde 216 sicil numarası ile organize sanayi bölgesi hüviyetini kazanan HOSAB’ın 20.yıl gecesinde, Bursa iş dünyası temsilcileri ve bölge sanayicileri bir araya geldi.

Geceye Bursa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, Demirtaş OSB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Eski, Nilüfer OSB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, Bursa Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çağlar, Kayapa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Toy, OSB bölge müdürleri, OSBDER Başkanı Murat Önay ve Yönetim Kurulu üyeleri, BTSO Başkan Vekili Metin Şenyurt, MARSİFED Başkanı Ramazan Kaya, GİFED Başkanı Oya Eroğlu, BUİKAD Başkanı Şeyda Şençayır gibi iş dünyasından temsilciler de katıldı.

400’ün üzerinde davetlinin olduğu gecede HOSAB’ın kurucu müteşebbis heyeti üyelerine, 20.yılda görev alan müteşebbis heyeti üyelerine, müteşebbis heyet başkanlarına, HOSAB ve HOSABSİAD başkanlarına, kuruluştan günümüze görev yapan bölge müdürlerine, bölge müdürlüğünde 5, 10 ve 15. yılını dolduran çalışanlara özel tasarım anı plaketi ve hediyeler verildi.

ÖZEL TASARIM ANI PLAKETİ VERİLEN İSİMLER

2003 yılı Kurucu Müteşebbis Heyet Üyeleri: Atilla Aksoyer (Başkan), Tunca Vatansever (Başkan Vekili), Mete Pala, Sami Aksoyer, Sabit Kurtaran, Ömer Faruk Korun, Fatih Sivri, Ahmet Sezgi Erceiş, Adem Karagöz, Bahattin Canıgüleç, Yücel Vatansever.

2023 yılı 20.yıl Müteşebbis Heyet Üyeleri;  Sezayi Sezer (Başkan), Erkan Pancaroğlu (Başkan Vekili), Metin Güvenilir, Fatih Sivri, Tahir Taner Acar, İbrahim Gökdağ, Mehmet Topak, Tamer Çelebi, Ömer Faruk korun, Vedat Saygın, Rıdvan İşbaşaran, Ali Şener Acar, Ümit Sırt, Erdil Uğurlu, Nazmi Kırımcı.

2005-2020 Müteşebbis Heyet Başkanı; Nedim Balıkçılar.

HOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanları: Yücel Vatansever, Ömer Faruk Korun, Sezayi Sezer.

HOSAB Yönetim Kurulu Başkanları: Yücel Vatansever, Ahmet Sezgi Erceiş, Ömer Faruk Korun.

Bölge Müdürleri; Alaattin Üçok, Hüseyin Kaplan, Bahattin Canıgüleç.

HOSAB Bölge Müdürlüğü çalışanları:

Buket Kara (15 yıl),

Bahattin Canıgüleç, Çağlar Kaya, Gönül Aksoy, Mustafa Örs, Nursel Korkmaz (10 yıl),

Ali Ersun Elmas, Ertaç Durmuş, Serdar Kankaynar, Şükriye Beşikkaya ve İsa Ozar (5 yıl).

Dünden Bugüne HOSAB Kitabı Yazarı; Celil İnce.

 

DÜNDEN BUGÜNE HOSAB KİTABI

Geceye katılan tüm davetlilere ayrıca 20.yıla özel hazırlanan ‘Dünden Bugüne HOSAB Kitabı’ ve çeşitli hediyeler dağıtıldı. Bugünkü Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’nin temellerinin nasıl atıldığı ve bugünlere gelene kadar neler yaşandığı, belgeler ve o günlere tanık olanların anlatımı ile birleştirilip bir kitap haline getirildi. HOSAB Yönetiminin kararı sonrası Celil İnce tarafından yapılan araştırma, röportaj ve arşiv taramaları sonrası, yine Celil İnce tarafından kaleme alınan kitap, HOSAB’ın tarihine ışık tutuyor ve aynı zamanda bu tarihi gelecek nesillere aktarıyor.

Kitapta dünya ve Türkiye’de sanayi bölgelerinin gelişimi, Bursa’da kurulan sanayi bölgeleri ve organize sanayi bölgeleri süreçleri de aktarılırken, bu genel eğilimlerin Hasanağa’da yansımalarının ne şekilde olduğu görülüyor. Ardından bölgenin ilk sanayicileri, ilk yatırımlara imza atan öncü isimler, dernek kurucuları, OSB kurucu ve başkanları, yöneticileri, dönemin Hasanağa Belediye başkanlarının anlatımları, kronoljik olarak belgelerle aktarılıyor.

 

KORUN: ZOR GÜNLERDEN BURALARA GELDİK

HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun gecede yaptığı konuşmada Türkiye’deki birçok sanayi bölgesinde olduğu gibi Hasanağa Sanayi Bölgesi’nin de ilk yıllarında türlü zorluklar yaşandığını anlattı. Korun şunları söyledi: “Bölgemizde 1988 yılında ilk fabrikanın kurulmasıyla başlayan süreçte, 1990’lar boyunca 40 civarında fabrika kurulmuş, 2003 yılında OSB sicili alınmıştır. O zamana kadar elektriği, suyu, yolu, kanalizasyonu kısacası her şeyi sorunlu olan bölgede; tüm bu alt yapıları sanayiciler kurdukları dernek aracılığıyla ve kendi imkanlarıyla oluşturmaya başlamıştır. Daha sonra dönemin Hasanağa Belde Belediyesi ile yaşanan sıkıntılar, OSB sicilinin iptal olup yeniden alınması bizleri oldukça zorlamıştır.  Ancak ne mutlu ki, bölge sanayicileri olarak bizler birbirimize kenetlenerek bu zorlukları aştık ve özellikle son 15 yılda yaptığımız yatırımlarla HOSAB’ı çağdaş olanaklara kavuşturduk, başarılı bir OSB ortaya çıkarttık. Bugün bölgemiz yeni katılımlarla kuruluş dönemine göre alan olarak iki kat büyümüştür.

Otomotiv, metal, makine sektörleri ağırlıklı olmak üzere 157 faal firması mevcuttur. 1,5 milyar dolarlık ihracat potansiyeline sahiptir ve 13 bin kişi istihdam edilmektedir. Kısaca HOSAB, ülke ekonomimizin lokomotif ili Bursa’mızda önde gelen bir sanayi bölgesi olma yolunda hızlı yol almıştır. Bu süreçte bizler, firmalarımıza sunduğumuz alt yapı olanaklarıyla çağdaş bir OSB yaratmak için büyük çaba sarf ettik. Bu konuda da oldukça başarılı bir noktaya geldiğimizi, katılımcı firmalarımıza sunduğumuz imkanlarla onların üretim, istihdam ve ülkemiz için yarattığı katma değere katkı sunduğumuzu vurgulamak isterim.

Benim de başından itibaren içinde olduğum HOSAB’ın kuruluş ve gelişim sürecinde çok insanın emeği, bilgisi, katkısı var. Bu katkıları tarihe not düşmek için kayıt altına aldık. Bu kapsamda HOSAB Yönetimi olarak; “Belgeler ve Tanıkların Anlatımı Işığında Dünden Bugüne HOSAB Kitabı’nı hazırlayıp, yayınladık.  Bölgemizin kuruluşundan bugünlere gelene kadar yaşadığı süreçleri, isimleri, olayları unutmayalım, unutturmayalım, kayıt altına alalım, bizden sonraki nesillere doğru şekilde ulaştıralım istedik. Çünkü kurumlar kalıcı, makam ve mevkiler geçici; zaman insanları aramızdan alıyor, yaşananlar unutuluyor ama bu tür eserler kalıyor. Aynı zamanda 15 yıldan bu yana danışmanlığımızı yapan Celil İnce’ye böyle kalıcı bir eseri hazırladığı için teşekkür ediyorum.

 

‘CUMHURİYETİMİZİN 100., HOSAB’IN 20.YIL GURURUNU YAŞIYORUZ’

Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi olarak 2023 yılında kuruluşumuzun 20.yılını kutluyoruz. Ben ve yönetim kurulunda görev alan tüm sanayici dostlarımız, müteşebbis heyet üyelerimiz, bölgemizi yöneten profesyonel kadromuz ile sanayimize hizmet vermenin 20 yıllık gururunu yaşıyoruz.

Bu gururu yaşarken; bölgemizde sanayinin kurulması için ilk kararı alanlardan, buraya yatırım yapan öncü sanayicilere, bir dernek çatısı altında toplanan değerli büyüklerimizden organize sanayi bölgesi olma çabalarımıza katkı koyan herkese, bölgemizin kurucularına, yöneticilerine, dünden bugüne görev alan profesyonellere bir kez daha teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Cumhuriyetimizin bu yıl 100. kuruluş yılını kutluyoruz, bir asrın gururunu yaşıyoruz. Başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Lider Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı saygı ve şükranla anıyoruz.”

 

SEZER: HOSAB’I SANAYİCİLER KURMUŞ VE GELİŞTİRMİŞTİR, BU ONLARIN BAŞARISIDIR

HOSAB Müteşebbis Heyet Başkanı ve HOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sezayi Sezer de yaptığı konuşmada, HOSAB Ailesi olarak tamamen sanayici ve iş insanları ile birlikte 20.yılı kutlamanın memnuniyetini vurgulayarak şunları söyledi: “Organize sanayi bölgeleri günümüzdeki haline kendiliğinden gelmedi…  Her birinin oluşumunda ve gelişiminde, siz sanayici ve iş insanlarının emeği, alın teri, aklı, parası ve olağanüstü çabası var… Hele hele bizim gibi önce sanayi yapılaşması başlamış ve bir noktaya gelmiş, daha sonra OSB Kanununa uygun hale getirmek durumunda olduğumuz bölgeler için bu çabalar daha zorlu oldu. HOSAB’ın aynı zamanda bir başka özel durumu da şudur; 2003 yılında ilk sicil alınıp tüzel kişilik kazanılırken, kuruluş protokolümüzde o zamanki adı Hasanağa İşverenler Derneği olan bugünkü HOSABSİAD’ın katılma payı oranı yüzde 100’dür. Yani HOSAB’ın kuruluşunda valilik, ticaret sanayi odası, belediyeler gibi bir kamu kurum ve kuruluşu yoktur. Tamamen sanayicilerin kurduğu dernek vardır, tamamen sanayicilerimiz vardır.

HOSAB, ilk günden bugüne kadar yaptığı tüm yatırımları bir kuruş kamu kredisi veya kaynağı kullanmadan tamamen sanayicilerinin yarattığı finans ile yapmıştır. OSB olmadan önce sanayi bölgesiyken burada yatırım yapan sanayicilerimiz, yolundan elektriğine, suyundan kanalizasyonuna kadar her türlü alt yapı yatırımlarını da kendileri çözmeye çalışmışlardır. Bizler bölgemizin çok zor günlerinde bir araya gelerek önce OSB olmayı ardından da modern bir sanayi alt yapısı ile çağdaş bir sanayi bölgesi kurmayı çok şükür başardık. Bu açıdan yarattığımız HOSAB ile bugün ne kadar gurur duysak azdır. Çünkü bizler devletimize yük olmadan kurduğumuz bu bölgede; Bursa ve ülkemiz için istihdam yaratıyoruz, ihracat yapıyoruz, vergi ödüyoruz, toplumumuzun kalkınma ve refahı için çalışıyoruz.

Burada sanayinin oluşumundan günümüze kadar olan zaman diliminde, bölgemize katkı koyan sanayicilerimize, çalışanlarımıza, profesyonellerimize, danışmanlarımıza, siyasetçilere, yerel yöneticilere, Hasanağa halkına şükranlarımızı sunuyoruz. Aramızda olmayan büyüklerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Bizler HOSAB olarak 20.yaşımızı kutlarken, esasen her şeyimizi borçlu olduğumuz cumhuriyetimizin de bu yıl 100. yılındayız… Cumhuriyeti kuran, bizlere emanet eden, her fabrika bir kaledir diyerek sanayinin genç Türkiye Cumhuriyeti için önemine işaret eden, Büyük Önder, Büyük İnsan Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşlarını ve tüm vatan kahramanlarını saygı ve şükranla anıyorum.”

20.yıl pastasının kesildiği gecede konuşmaların ve ödül töreninin ardından MG Sahne Orkestrası sahne aldı.