Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun, 1 Ağustos tarihinden geçerli olan doğalgaz ve elektrik zamları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, OSB içindeki sanayicilerin adeta cezalandırıldığını söyledi. Korun, Nisan ayından bu yana OSB sanayicilerine elektrikte ciddi yükler bindirildiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

Bu yılın Nisan ayında uygulanmaya başlanan Son Kaynak Tedarik Tarifesi ile birlikte organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösterin firmalar, elektrik fiyatlarında ciddi bir artışla karşı karşıya kalmışlardı. Bizim gibi 50 milyon kWh tüketim sınırını aşan birçok OSB’nin Son Kaynak Tedarik Tarifesine geçişi ile birlikte Nisan ayı faturaları bir önceki aya göre yüzde 25’leri aşan oranda artmıştı. Hal böyle olunca, OSB içinde olan bir sanayi tesisi dışında olan tesise göre elektrik fiyatları bakımından dezavantajlı duruma düştü, haksız rekabet ortaya çıktı. Oysa biz her zaman sanayinin OSB’lerde gelişip büyümesini, bu yönde teşviklerin olması gerektiğini söylüyoruz. Bu uygulama ise tam tersi oldu.Son Kaynak Tedarik Tarifesi ile elektrik fiyatlarında öngörülebilirliği ortadan kalktı. Her ay değişen elektrik faturaları dönemi başladı.

Ağustos ayında elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar ile OSB’ler içindeki sanayinin maliyetleri yine artacaktır. Çünkü elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yapılan yüzde 49,5 oranındaki büyük zam, dolaylı olarak bizlere yansıyacaktır. Nisan ayından itibaren son 4 ayda elektrikte kabul edilebilir olmaktan çok uzak fiyat artışları ile karşı karşıya kaldık. HOSAB’da sanayicimizin kullandığı elektrik, Son Tedarik Tarifesi uygulamasının başladığı 1 Nisan tarihinden itibaren Temmuz ayı sonuna kadar yaklaşık yüzde 37 oranında zamlanmış durumda. 1 Ağustos’tan geçerli son düzenlemeler ile ayın ilk haftasında serbest piyasada oluşan fiyatların yüzde 30’u aşan bir zammı daha gösterdiğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla sanayimize elektrikte kısa süre içinde ciddi yükler binmiştir.

Biz HOSAB sanayicileri olarak bu zamların yeniden gözden geçirilmesi ve hatta geri alınması gerektiğini düşünüyoruz. Aksi takdirde, ülkemizde ekonominin çarklarının dönmesi için hayati önemi olan enerji maliyetleri, zaten zorda olan sanayimizde üretim ve yatırım iştahını azaltacak, ihracat kaybına neden olacaktır.