Sınır komşusu olan Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) ile 2019 yılı başında OSB statüsü alan Akçalar Organize Sanayi Bölgesi (AKOSAB) birleşiyor. 2012 yılından bu yana gündemde olan birleşmeyi sağlayan protokol 25 Haziran 2019 tarihinde iki bölgenin başkan ve yönetim kurullarınca imzalandı.
Protokole göre Akçalar OSB ve Hasanağa OSB, HOSAB çatısı altında bütünleşecek. AKOSAB alanı, birleşme sonrasında alt yapı işleri tamamlanana ve ayrı hesap tutulması ihtiyacı ortadan kalkana kadar “HOSAB Akçalar Gelişim Bölgesi” olarak anılacak. Birleşmenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmasına kadar geçen süre içerisinde mevcut AKOSAB Yönetim Kurulu ve Müteşebbis Heyetlerinin görevleri devam edecek.
AKOSAB SANAYİCİLERİ İLE TOPLANTI YAPILDI
Birleşme ile birlikte HOSAB 148 hektar büyüklükten, 216 hektar büyüklüğe ulaşacak. Hali hazırda 112 olan sanayi parseli sayısı 172’ye, faal firma sayısı 130’un üzerine çıkacak.
Birleşme protokolünün imzasının ardından 26 Haziran tarihinde HOSAB Konferans Salonu’nda AKOSAB katılımcısı sanayicilere birleşme ile ilgili ayrıntılı bilgilerin verildiği bir toplantı yapıldı. Toplantıda HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun ve AKOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Yüce’nin konuşmalarının yanısıra, HOSAB Bölge Müdürü Bahattin Canıgüleç ve AKOSAB Bölge Müdürü Fahrettin Beşli sunum yapıp, sanayicilerin sorularını cevaplandırdılar.
KORUN: BÜTÜNLEŞMEDEN DOLAYI MUTLUYUZ
HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun, sınır komşusu iki bölgenin iki tüzel kişilik olarak yoluna devam etmesi yerine, güçlerini ve kaynaklarını birleştirip tek bir çatı altında daha güçlü şekilde yürümesini yıllardan bu yana istediklerini belirterek, “Akçalar daha sanayi bölgesi iken, 2010’lu yılların başından bu yana bizler yönetimler düzeyinde birleşme görüşmelerimizi yapıyorduk. Nihayet bu görüşmelerimiz bu dönemde olumlu sonuçlandı, bundan dolayı son derece mutluyuz, doğru olan buydu.” dedi.
‘OSB OLMANIN AVANTAJLARI VAR’
HOSAB Başkanı Korun konuşmasında şunları söyledi: “Ülkemizde ilk olarak Bursa’da uygulamaya konulan OSB düzenlemesi ile günümüzde sanayinin disipline edilmesi, sağlıklı, ucuz, güvenilir bir altyapı ve ortak sosyal tesisler kurulması, müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi, elektrik, su, doğalgaz gibi girdilerin avantajlı ve rekabetçi fiyatlarla temin edilmesi, bölgelerin devlet gözetiminde, kendi organlarınca yani kendi sanayicilerince yönetiminin sağlanması amaçlanmıştır. Bu saydıklarımı ve daha bir çok imkanı organize sanayi bölge müdürlükleri yasa gereği bölgesindeki sanayicilerine sağlamakla yükümlü.
HOSAB’ın 10 yıl önceki hali ile bugünkü hali arasındaki farkı görüyorsunuz. Tüm bu değişim OSB olduğumuz için oldu. Peki kolay mı oldu, kendiliğinden mi gerçekleşti? Elbette hiç kolay olmadı. Ben HOSAB’ın OSB olduğu 2003 yılından itibaren yönetimlerin içinde yer aldım. 2008 yılında imar planımız onaylanana kadar çok sıkıntılı günler yaşadık. Ancak 2008 yılından sonra yatırımlara başlayabildik. Bugün elektrik dağıtım şebekemizi etap etap yer altına alıyoruz, su sorunumuzu çözdük. Atık su arıtmamız 2011 yılından bu yana çalışıyor. 2015 yılından bu yana aramızdaki anlaşma ile Akçalar bölgesinin atık suları da burada arıtılıyor. Yollarımızı, çevre düzenlemelerimizi, peyzaj çalışmalarını, tretuvarları, aydınlatmaları yaptık. Tüm bunlar için büyük emekler ve paralar harcadık.
‘PROJELERİ HIZLA YAPIP BİRLİKTE HAYATA GEÇİRECEĞİZ’
Bugün ben Akçalar sanayicileri olarak sizleri, bize göre daha şanslı görüyorum. Zira, bizim 10-15 yılda aldığımız yolu sizler daha kısa sürede alma imkanına sahipsiniz. Çünkü, HOSAB’ın 2003 yılından bu yana edindiği birikimi, kadroları, imkanları sizler hemen kullanabileceksiniz. Örneğin, OSB’lere artık elektrik dağıtım lisansı verilmiyor. Ancak HOSAB olarak bizler bu lisansı 2013 yılında EPDK’dan aldık. Bu lisansa sahip olmak, ucuz elektrik temin etmek için hayati önemde. Dolayısıyla, sizler HOSAB’ın bu imkanını ileride ucuz elektrik olarak kullanmış olacaksınız. AKOSAB olarak kalsaydınız, birleşme olmasaydı, böyle imkanınız olmayacaktı.
OSB olmanın uygun fiyatlı ve rekabetçi elektrik kullanımı, doğalgaz temini, su kullanımı, ortak yolların yapımı, atık su arıtma tesisi imkanları, teşvik düzenlemelerinden faydalanma gibi konularda önemli avantajları var. Ama tabii bu imkanlara ulaşmak için de elektrik, doğalgaz, su alt yapısını kurmak, yolları yapmak, çevre düzenlemesini, peyzajı, tretuvarı, aydınlatmayı yapmak gerekiyor. Bunları da sanayi finanse edecek. Dolayısıyla başlangıçta bu yatırımlar hemen ve kolay olmayacak. Zaman içinde bunları tecrübeli kadromuzla ve imkanlarımızla projelendirip, finansmanını sağlayıp hep birlikte hayata geçireceğiz. Kısacası bu birleşmenin en büyük avantajını sizler göreceksiniz.
Bu duygu ve düşüncelerle, birleşmenin hem bizlere hem de Bursa ve ülkeme ekonomimize hayırlar getirmesini diliyorum.”
YÜCE: BİRLEŞMEYİ HERKES İSTEDİ VE TEŞVİK ETTİ
HOSAB’ın atık su arıtma tesisini 3,5 yıldır kullandıklarını, bölge müdürü dışında kadroları olmadığını ve bazı hizmetleri HOSAB’dan satın aldıklarını hatırlatarak, şunları söyledi: “Az sayıdaki parselden topladığımız kısıtlı bütçe ile bölgenin yalnızca zaruri ihtiyaçlarına cevap verebiliyoruz. OSB kadrosu kurmak, alt yapıları yapmak bizim için çok zor gözüküyor. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bursa Valiliği ve ilgili belediyeler de bizi bu birleşmeye teşvik etti. Biz ASİAD olarak kısıtlı imkânlarla ve az bir bütçe ile alt yapının acil ve belirli bir orandaki elzem olan kısmını yaptık. HOSAB’ın alt yapısı ile denk tutulacak seviyede olabilmesi için yapılması gereken daha birçok iş var. Bu işleri bütünleşmeden sonra HOSAB yapacak. Bunları yapmak için de o günün şartlarında ama sanayicimizi gözetecek şekilde hesap yapıp katılım payı toplayacak. Akçalar OSB’nin HOSAB ile bütünleşmesinin her iki bölge sanayicileri ve Bursa’mız için hayırlı olmasını dilerim.”
BÖLGE MÜDÜRLERİ TEKNİK AYRINTILARI ANLATTI
İki OSB Başkanının konuşmasının ardından, AKOSAB Bölge Müdürü Fahrettin Beşli, AKOSAB’ın dünden bugüne gelişim sürecini özetledi, yapılan çalışmaları anlattı. HOSAB Bölge Müdürü Bahattin Canıgüleç de HOSAB ile ilgili bilgiler verdi, yapılan yatırımları anlattı ve imar, elektrik, doğalgaz, su, yollar, atık su arıtma tesisi gibi alt yapılar konusunda nasıl bir takvim dahilinde ne tür çalışmalar yapacaklarını paylaştı. Toplantı AKOSAB sanayicilerinin sorularının yanıtlanması ile sona erdi.